Comissió de seguiment de concertada

Instruccions inici de curs CEE, atenció domiciliària i unitats específiques en centres ordinaris

dijous 25 juliol 2024 13:37 h

En la reunió del passat divendres 19 la Directora General d’Inclusió Educativa fa palesa la seua intenció d’agilitzar i minimitzar la burocratització d’alguns procediments i especialment aquells que atenen l’Educació Especial. Així mateix, recalquen la simplificació de la normativa al respecte i la quantitat d’annexes a emplenar per tal d’agilitzar els procediments.
Respecte a la Resolució per la qual es dicten instruccions per a l’organització de l’atenció educativa domiciliària i hospitalària. STEPV-Iv ha agraït que aquesta atenció i ensenyament es fera realment en el domicili del xiquet/a i que així constara en la Resolució.
D’altra banda, hem demanat que aquesta es faça extensible a totes les etapes educatives, i especialment a tota l’etapa d’infantil.
A més, hem tornat a demanar l’ampliació de l’oferta d’atenció domiciliària i hospitalària.
La dg d’inclusió anota la petició d’STEPV perquè es faça efectiva l’atenció domiciliària al primer cicle d’infantil, i resta d’etapes.

Pel que fa a la Resolució per a l’organització i el funcionament de les Unitats Específiques ubicades en centres docents ordinaris sostinguts amb fons públics. STEPV-Iv ha tornat a reivindicar la necessitat de més recursos amb la conseqüent reducció de ràtios, junt amb un augment de les plantilles adaptant-les als diferents centres segons les necessitats. La dg d’Inclusió respon de nou que això és competència de la dg de personal, però que arreplega les propostes i també les trasllada a la dg corresponent.

Finalment es negocia la Resolució per a l’organització i el funcionament dels Centres d’Educació Especial sostinguts amb fons públics. Ací STEPV-Iv ha fet diferents aportacions concretes i específiques, destaquem les següents:

- La incorporació d’un PT acompanyant associat a diferents perfils de malaltia mental greu i alteracions conductuals greus.
- La baixada de ràtios en estos centres que tant ho necessiten, i especialment les aules amb alumnat autista, amb pluridiscapacitat i amb discapacitat intel·lectual.
- Així mateix, també hem reivindicat la figura del Terapeuta Ocupacional i la seua incorporació en tots els centres d’Educació Especial.
- Hem argumentat que la falta de recursos fa impossible i inviable que el personal dels centres de recursos porten a cap l’assessorament als centres ordinaris com marca la LOMLOE perquè en ocasions no se disposa de temps ni se pot prescindir del personal d’aquests centres.

La dg respon dient que en tot allò relatiu a plantilles, ràtios, professorat i recursos, es remeten a la dg de centres, donat que no és competència de la dg d’Inclusió. Així i tot, ens comuniquen que ho traslladaran, i que queden anotades les aportacions.
Respecte del Terapeuta Ocupacional afirmen que abans no es tenia i ja des d’aquest curs els centres en tenen un.

A continuació STEPV fa les següents consultes:
- Si els CEE específics concertats poden accedir a un programa TVA. La resposta de Conselleria és que sí per ser un programa específic. Així que poden sol·licitar-lo.
- Respecte dels trasllats generats en escolarització combinada amb un centre CEE específic concertat, diuen que l’alumnat és qui es trasllada i que el professorat roman al centre. Cas de produir-se és un acompanyament que es pot fer a peu.

Conselleria informa que s’està treballant en un protocol específic d’agressions al professorat en este tipus de centre perquè estiga reflectit normativament.

Al llarg de la reunió i en les diferents intervencions d’STEPV-Iv, hem manifestat la manca de recursos, dotació de personal i la baixada de ràtios perquè una educació inclusiva siga eficient i real.

En el torn obert de paraula hem demanat que la documentació s’envie amb més temps per tal de poder estudiar-la degudament i que els i les professionals d’aquest tipus de centres puguen fer les aportacions amb una reflexió més meditada.

D’altra banda en la reunió realitzada hui dijous 25 de juliol sobre la proposta d’acord hores addicionals de tutoria de Formació Professional Dual en els cicles bàsic, mitjà i superior per al professorat que presta servicis en els centres privats concertats. El Director General de centres explica que segons establix el punt 4 de l’article 60 de la Llei 3/2022, on s’indica que les administracions garantiran la formació i les condicions per al desplegament de les funcions del tutor o tutora dual del centre de Formació Professional i que el pròxim curs 2024-2025 s’iniciarà el calendari d’implantació d’aquesta llei en el primer curs dels cicles formatius de grau bàsic, mitjà i superior, es fa necessària la consegüent autorització i adaptació d’aquesta normativa a l’efecte del pagament delegat de les hores addicionals de professorat.

Aquesta proposta suposa 1 hora addicional per a la realització de les funcions de tutoria dual per al primer curs de cada cicle formatiu bàsic, mitjà o superior corresponent a cada família professional que tinga el centre docent privat en funcionament i degudament concertat pel curs 2024-2025 i concedir 2 hores addicionals per al segon curs de cada cicle formatiu bàsic, mitjà o superior corresponent a cada família professional que tinga el centre docent privat en funcionament i degudament concertat pel curs 2025-2026. A més el dg ha remarcat que aquesta dotació pressupostària per a les hores addicionals de tutoria associades al caràcter dual dels cicles de la Formació Professional no suposa increment de despesa, ja que s’assumeix amb la dotació pressupostària dels exercicis 2024 i 2025, a càrrec del pressupost corrent dels corresponents exercicis i que apareix regulada a l’apartat 9 de l’article 11 de la Llei 8/2023.

STEPV-Iv en el seu torn de paraula ha rebutjat la proposta que ens ha fet la conselleria. Entenem que aquesta proposta no compensa les 5 hores de Formació en Centres de Treball (FCT) que per la nova llei de la FP es perden de cara el curs que ve. Aquesta proposta de la conselleria diu d’afegir una hora addicional per a tutoria en el 1er nivell i dues hores addicionals en el 2n nivell. Seguidament hem fet una contraproposta, aplicar una hora més per cicles en el 1er nivell i dues hores més en el 2n nivell de manera progressiva en els dos cursos pròxims.
La resposta de la resta d’organitzacions ha anat en la mateix línia la qual cosa ha provocat una discussió entre les organitzacions patronals i sindicals amb l’administració per modificar el redactat del primer punt. Després d’un intens debat s’ha fet una tercera proposta consensuada entre l’administració i les organitzacions sindicals i patronals que dona les garanties suficients perquè els professionals dels centres d’FP no perden les hores que es tenien pressupostades per poder fer les tasques de tutoria com marca l’actual llei d’FP. Al final després de més de tres hores de debat, el redactat del primer punt de l’acord ha quedat de la següent manera:

1.- “Concedir 2 hores addicionals per a la realització de les funcions de tutoria dual per cada unitat de primer curs de cada cicle formatiu bàsic, mitjà o superior corresponent a cada família professional que tinga el centre docent privat en funcionament i degudament concertat pel curs 2024-25 i concedir 2 hores addicionals a les de concert, que excepcionalment podran ser ampliades fins a 4 hores amb el previ informe de la direcció general de Formació Professional, per cada unitat de segon curs de cada cicle formatiu bàsic, mitjà o superior corresponent a cada família professional que tinga el centre docent privat en funcionament i degudament concertat pel curs 2025-26, sempre que es mantiguen les condicions establides per la normativa vigent.”

En el torn obert STEPV-Iv insisteix en tancar la negociació de l’ordre de pagament delegat, l’actualització de la borsa de centres en crisi, i la negociació de les plantilles del sector, prioritzant en primer lloc les dels CEE.

 

Etiquetat com a


Comentaris

Encara no hi ha comentaris per a aquesta entrada.

Comenta

Has d'estar registrat per a deixar comentaris.


  • Aquesta és l'opinió personal de les i dels internautes, no d’Intersindical Valenciana.
  • No està permés fer comentaris o manifestacions que atempten contra el dret a la llibertat d'expressió legalment establit ni que siguen contraris a l'honor, intimitat o dignitat de les persones o organismes.
  • Ens reservem el dret a eliminar els comentaris que considerem que incompleixen el punt anterior o que tracten qüestions alienes a la temàtica dels articles.
  • Els comentaris seran publicats una vegada hagen sigut revisats.
  • No és acceptable la publicitat i serà tractada com a "spam" o correu no desitjat.
  • Està prohibit l'ús de noms o identitats falses. Cas que es detecte aquesta situatió, el comentari serà esborrat. Així mateix, està prohibit incloure en els missatges o comentaris dades de caràcter personal o qualsevol altra informació que revele la identitat de les persones físiques o jurídiques, especialment relatives a menors d'edat.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR